Золоті млинці - провісники весни

2018-02-18

/Files/photogallery/1696/SN851668.JPG

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей із сонцем.

17 січня 2018 року відбулися масові народні гуляння "Олександрія Масляну гуляє - весну зустрічає". У міському фестивалі млинців "Золоті млинці - провісники весни" взяли участь і вчителі нашого закладу: Гутнєва С.В., Новікова О.І., Жежеря С.М., Долусова О.М., Букайло Л.В., Рудь В.І., Тищенко І.М., Кульба Л.П.

На святі вражало різноманіття млинців за рецептурою приготування, формою, начинкою. Кожний навчальний заклад - учасник виявляв фантазію та творчість.

Родзинкою ж нашого столу стало порося з млинців, вишукана пані з млинців, а також смачнющий чай за оригінальним рецептом. Під час презентації вчителі декламували вірші про Масляну і виконали народну пісню "Ой, які ж смачні млинці".

Всі учасники були нагороджені дипломом міського голови.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Гутнєва С.В.

Переглянути фото

Кiлькiсть переглядiв: 244

Коментарi